Čaj, ktorý vás postaví na nohy. Pomáha pri prechladnutí a chrípke.

Blog

Lipový čaj je už dlho známy ako účinný prostriedok proti chrípke a prechladnutiu. Aby však boli jeho účinky ešte silnejšie, oplatí sa doň pridať jednu kľúčovú zložku. Takýto nálev pijem už od detstva a teraz ho pijem vždy, keď pocítim prvé príznaky choroby. Tento čaj účinkuje lepšie ako Aspirín a iné podobné lieky.

Pozoruhodné vlastnosti lipového nálevu

Lipa sa v prírodnej medicíne používa už stáročia, pretože má množstvo zdraviu prospešných vlastností. Pôsobí ako diuretikum, pomáha odstraňovať prebytočnú vodu z tela, zmierňuje zápaly v ústach a pomáha upokojiť žalúdok.

Jeho najsilnejší účinok sa však prejavuje v boji proti prechladnutiu a chrípke. Kvety a listy lipy sa zbierajú na sušenie koncom júna a začiatkom júla. Na čaj môžete s úspechom použiť aj sušené listy dostupné v obchodoch so zdravou výživou alebo lipový čaj, ktorý sa dá zvyčajne kúpiť v lekárňach.

Zvýšte účinky lipy pridaním šťavy

Keď cítim, že na mňa začína doliehať prechladnutie, siahnem po čaji, ktorý mi pripravovala moja mama a stará mama. Do lipového nálevu pridám malé množstvo domácej malinovej šťavy.

Dobre pripravenú šťavu si môžete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou alebo u miestnych predajcov, aby ste mali istotu, že pochádza zo skutočného ovocia a nie z umelých sirupov plných cukru.

Kombinácia limetkovej a malinovej šťavy je bohatým zdrojom vitamínu C, antioxidantov a protizápalových látok. Takýto nálev zahreje, porazí horúčku a podporí telo v boji proti vírusom. Okrem toho pomáha čistiť priedušky, uľahčuje odkašliavanie, zmierňuje kašeľ a podporuje spánok. Pravidelné pitie lipového čaju s malinami pri prvých príznakoch prechladnutia môže zabrániť vzniku infekcie.

Čo ďalšie si môžete do čaju pridať?

Ak nemáte malinovú šťavu, môžete do čaju pridať citrón. Nezabudnite však, že med by ste mali pridávať do mierne vychladnutého nálevu, aby nestratil svoje zdravotné vlastnosti – vriaca voda ich neutralizuje. Ak máte prístup k malinám, je dobré nazbierať ich listy, usušiť ich a uskladniť v tesne uzavretej nádobe. Malinové listy sa dokonale spájajú s limetkou a zvyšujú účinok nálevu rovnako ako šťava.

Lipový čaj s prísadami môžete piť preventívne na jeseň a v zime na posilnenie imunity a predchádzanie chorobám.

Na jeseň je tiež dobré posilniť imunitu správnou stravou, ktorá podporí váš organizmus proti infekciám a pomôže udržať zdravé srdce.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár