Odborníci na výživu odporúčajú jesť brokolicu surovú a verte mi, že na to existuje niekoľko skvelých dôvodov.

Blog

Surová brokolica možno nie je pre každého, ale odborníci tvrdia, že každý, kto chce posilniť svoje zdravie, by jej mal dať šancu. Prečo? Je to jednoduché – brokolica, najmä surová, je plná vitamínov a prospešných látok, ktoré majú výrazné pozitívne účinky na organizmus.

Brokolica je bohatá na vitamíny

Brokolica je bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je silným antioxidantom, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha telu bojovať proti voľným radikálom. Už jedna šálka tejto zeleniny stačí na pokrytie dennej potreby vitamínu C. Okrem toho je brokolica aj skvelým zdrojom vitamínu K, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí a správnej zrážanlivosti krvi. Táto zelenina obsahuje aj vlákninu, ktorá napomáha dobrému tráveniu a pomáha udržiavať zdravú hmotnosť.

Síra ako tajná zložka pre zdravie

Ďalším dôležitým dôvodom, prečo odborníci odporúčajú konzumovať brokolicu v surovom stave, je obsah sulforafánu – organickej zlúčeniny bohatej na síru. Hanna Stolińska, odborníčka na výživu, upozorňuje, že brokolica patrí medzi zeleninu s najvyšším antioxidačným potenciálom práve vďaka obsahu sulforafánu. Táto látka má významné antioxidačné, detoxikačné a antibakteriálne vlastnosti.

Výskum naznačuje, že sulforafán môže tiež znižovať riziko mozgovej príhody a podporovať účinky liekov na zrážanie krvi. Okrem toho sa táto látka spája s protirakovinovými účinkami, čo z brokolice robí skutočnú superpotravinu.

Surová brokolica a klíčky – najlepšia voľba

Na dosiahnutie maximálneho prínosu je najlepšie konzumovať brokolicu surovú. Varenie znižuje obsah sulforafánu. Ak vám surová brokolica príliš nechutí, existuje skvelá alternatíva – brokolicové klíčky. Tie obsahujú ešte vyššiu koncentráciu živín ako zrelá brokolica a majú jemnejšiu chuť.

Dietologička Hanna Stolińska odporúča klíčky ako jednoduchý a chutný spôsob, ako si dopriať vitamíny a sulforafán. Klíčky majú najvyšší obsah živín približne týždeň po naklíčení, keď sú aj najlepšie biologicky dostupné.

Surová brokolica alebo brokolicové klíčky sú skvelým spôsobom, ako dodať telu potrebné vitamíny a podporiť svoje zdravie. Oplatí sa ich zaradiť do svojho jedálnička, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať lákavé. Stačí ich vyskúšať a čoskoro pocítite pozitívne účinky na svoje zdravie!

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár