Jablká sú skvelou voľbou, ak chcete jesť chutne a zdravo zároveň. Sú ľahko dostupné, lacné a plné prospešných látok, napríklad draslíka, ktorý má významný vplyv na naše zdravie.
Prečo jesť jablká každý deň?
Jablká sú často podceňované, hoci majú veľkú výživovú hodnotu. Obsahujú vlákninu, vitamíny A a C, ako aj draslík, vápnik a horčík. Draslík je nevyhnutný pre správnu činnosť srdcového svalu a reguláciu krvného tlaku, čo je veľmi dôležité pre celkové zdravie. Okrem toho obsahujú antioxidanty, ktoré majú protirakovinové účinky a pomáhajú chrániť mozog pred starnutím.
Odborníci na výživu odporúčajú jesť jablká dvakrát denne, a to najlepšie so šupkou, v ktorej sa ukrýva väčšina prospešných látok. Sú skvelou voľbou počas celého roka, pretože sú ľahko dostupné a cenovo prijateľné. Pravidelná konzumácia jabĺk tiež pomáha znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Sušené jablká: sú dobrou voľbou?
Okrem čerstvých jabĺk stoja za zváženie aj ich sušené verzie. Sušené jablká obsahujú oveľa viac draslíka ako čerstvé jablká – až 660 mg na 100 gramov, čo je šesťkrát viac ako čerstvé ovocie. To znamená, že môžu výrazne podporiť zdravie srdca a pomôcť regulovať krvný tlak.
Navyše sušené jablká obsahujú veľa vlákniny, ktorá zlepšuje činnosť čriev a podporuje chudnutie. Môžete ich konzumovať ako desiatu, pridať do jogurtu alebo kaše a obohatiť tak svoj jedálniček o zdravé a chutné potraviny.
Jablká – či už čerstvé alebo sušené – sú lacným a ľahko dostupným zdrojom živín, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku.