Zistilo sa, aké jedlo sa podáva v poľských nemocniciach a jeho kvalita je veľmi nízka.

Blog

Strava v nemocniciach by mala byť výživná a mala by podporovať zotavenie pacientov. Taká je teória, ale v praxi môže strava, ktorú pacienti dostávajú, viesť k nežiaducim problémom. Na čo sa pacienti sťažujú? Prečítajte si o tom v našom článku.

Nemocničná strava alias zlá chuť

Nemocničná strava má svoje nedostatky. Pacienti často pociťujú nedostatočnú chuť a zlú kvalitu. Pacienti po zákrokoch a operáciách by mali dostávať výživnú a chutnú stravu, ale prioritou je udržať čo najnižšie náklady.

Vo väčšine prípadov nemožno počítať ani s výživovou hodnotou, ani s dobrou chuťou. Denný rozpočet na stravu sa pohybuje od 15 do 30 zlotých a táto suma zahŕňa údržbu, energiu a distribúciu potravín. Len 30 % z tejto sumy ide na samotné potraviny.

Otrava jedlom v nemocnici

Ako uvádza portál Medonet, pacienti sa nesťažujú len na chuť. Jedlo v nemocniciach môže spôsobiť aj tráviace problémy. Pani Beata, ktorá je onkologickou pacientkou, sa na to sťažovala po tom, ako zjedla svoje prvé jedlo po operácii nádoru – krupnik, ktorý sa skončil otravou.

V rozhovore pre Medonet pani Beata povedala: „Mám pocit, že to nie je správne.“

V skutočnosti názov krupnik nie je úplne presný, pretože všetky jedlá, ktoré sme dostali, vyzerali rovnako. Mali sivastý odtieň a plávala v nich zelenina nakrájaná na tyčinky. Večer po jedle som dostal hnačku.

Je nemocničná strava nebezpečná pre vaše zdravie?

Vysvetlila pani Beata v rozhovore pre Medonet:

Nahlásila som otravu a dostala som lieky. Lekár sa nezdal byť prekvapený, takže predpokladám, že som nebola jediný prípad… Utešoval ma slovami: Aspoň viete, že vaše črevá po operácii fungujú.

Podobné sťažnosti mali aj ďalší pacienti. Pani Beata kritizuje nemocničnú stravu a opisuje, čo dostala jesť:

Hlásila som otravu a dostala som lieky. Lekár sa nezdal byť prekvapený, takže predpokladám, že som nebola jediný prípad… Utešoval ma slovami: Aspoň viete, že vaše črevá po operácii fungujú.

Podobné sťažnosti mali aj ďalší pacienti. Pani Beata kritizuje nemocničnú stravu a opisuje, čo dostala jesť:

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár