Odborníci varujú: v tomto ročnom období by ste mali zvážiť obmedzenie konzumácie banánov.

Blog

Banány sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia, ktoré často slúžia ako rýchle občerstvenie alebo dezert. Sú cenené pre svoje mnohé zdraviu prospešné látky, ale odborníci varujú, že by sa nemali konzumovať celoročne. Argumenty, ktoré uvádzajú, sú prekvapivé a stoja za zváženie, aj keď si ich mnohí neuvedomujú.

Banány v kuchyni

Banány sú lacné a ľahko dostupné takmer v každom obchode. Kedysi boli exotickým ovocím, dnes sú bežnou súčasťou stravy. Vďaka ich všestrannosti sa dajú v kuchyni použiť na rôzne spôsoby – do ovocných šalátov, zdravých smoothies, dezertov alebo ako posýpka na kašu. Banány sa dokonca dajú použiť do omáčok k mäsu alebo rybám.

Vďaka svojej mäkkej a sladkej dužine majú banány mnoho priaznivých účinkov. Podporujú pamäť, znižujú krvný tlak, pomáhajú pri pálení záhy a uľahčujú zaspávanie, ak sa zjedia približne hodinu pred spaním. Napriek všetkým týmto výhodám však odborníci upozorňujú, že nie každé ročné obdobie je ideálne na ich konzumáciu.

Prečo je lepšie obmedziť banány v zime?

Banány sú dostupné po celý rok, ale odborníci tvrdia, že v zime by sme ich mali obmedziť. Obsahujú vysokú dávku draslíka, ktorý hrá dôležitú úlohu pri termoregulácii organizmu. Zvýšená hladina draslíka môže viesť k podchladeniu, čo zvyšuje našu náchylnosť na vírusové infekcie počas chladných mesiacov.

To však neznamená, že by ste sa mali úplne vzdať banánov. V zime je vhodné obmedziť ich konzumáciu v prospech iného ovocia, napríklad citrusových plodov, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínu C a pomáhajú posilňovať imunitu.

Kto by si mal dávať pozor na banány?

Okrem obmedzenia banánov v zime by sa ich konzumácii mali vyhnúť aj ľudia, ktorí sú na toto ovocie alergickí. Alergia na banány často súvisí s alergiou na iné ovocie, napríklad na kivi alebo citrusy. Ak sa u vás po konzumácii banánov objavia príznaky ako svrbenie, slzenie, bolesti brucha, vracanie alebo hnačka, mali by ste okamžite navštíviť alergológa.

Na našej webovej stránke nájdete ďalšie tipy a recepty, vďaka ktorým si môžete vychutnať zdravé a chutné jedlá počas celého roka.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár