Jedno z najzdravších ovocí na svete rastie v Poľsku. Nazýva sa „citrón severu“.

Blog

Rakytník rešetliakový, známy aj ako „citrón severu“, je jednou z najobľúbenejších prísad do tinktúr, menej často do konzerv alebo šalátov. Toto drobné ovocie, ktoré rastie na kríku, je skutočnou superpotravinou, ktorá je v Poľsku ľahko dostupná a stojí za to ju vyskúšať pre jej jedinečné vlastnosti a chuť.

Rakytník rešetliakový – poľská superpotravina

Na jeseň sú rakytníkové kríky pokryté malými tmavožltými guľôčkami, ktoré sú dobre viditeľné už z diaľky. Hoci Poliaci radi zbierajú lesné plody, rakytník je často prehliadaný. Napriek tomu sa objavuje v rôznych konzervách alebo tinktúrach, kde vynikne jeho kyslá chuť.

Najlepšie je však zaradiť rakytník do jedálnička v čo najprirodzenejšej forme. Je skutočným darom prírody nielen pre svoju osviežujúcu kyslastú chuť, ale aj pre svoje zdravotné účinky, vďaka ktorým si vyslúžil prezývku „citrón severu“.

Zdravotné účinky rakytníka rešetliakového

Rakytník je skutočne bohatý na vitamíny a minerály. Obsahuje oveľa viac vitamínu C ako citrusové plody, ktoré sa s týmto vitamínom zvyčajne spájajú. Okrem toho je bohatý na vitamíny skupiny B, K, D, E a A. Vďaka týmto zložkám je rakytník vynikajúci pre pokožku a zároveň dodáva telu potrebný vitamín D, ktorého máme v Poľsku nedostatok, najmä v zimných mesiacoch.

Rakytník je tiež zdrojom dôležitých mikroživín, ako sú železo, vápnik, draslík, kremík a fosfor, ktoré podporujú zdravie kostí a kardiovaskulárneho systému. Plody sú bohaté na vlákninu, ktorá je kľúčovou zložkou pre správnu funkciu čriev. Obsahujú aj karotenoidy, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a pomáhajú znižovať riziko vzniku rakoviny.

Ako liečiť rakytník rešetliakový?

Zber rakytníka nie je jednoduchý kvôli jeho tŕňom, ktoré sťažujú zber. Okrem toho je dôležité si uvedomiť, že rakytník je pod čiastočnou ochranou a rastie na špecifických miestach, ako sú duny a útesy, kde sa prirodzene vyskytuje. Rakytník rešetliakový sa však vyskytuje aj v iných oblastiach Poľska.

Rakytník sa výborne hodí na ďalšie spracovanie, napríklad do džemov, sirupov, vín alebo tinktúr. Oplatí sa však vyskúšať aj surový rakytník. Možno vás jeho chuť prekvapí natoľko, že sa stane bežnou súčasťou vašej kuchyne!

rakytníková tinktura

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár