Neignorujte tieto malé guľôčky. Mali by ich jesť najmä ľudia s problémami s močovým mechúrom.

Blog

Brusnice, malé červené guľôčky s intenzívnou kyslou chuťou, sú nielen chutné, ale aj plné zdraviu prospešných látok. V kuchyni nachádzajú široké využitie, od tradičných omáčok až po lahodné dezerty. Toto super ovocie si zaslúži pozornosť nielen pre svoju chuť, ale predovšetkým pre svoje výnimočné zdravotné účinky, najmä pre ľudí s problémami s močovým mechúrom.

Čo sú brusnice?

Brusnice sú malé červené bobule, ktoré pochádzajú najmä zo Severnej Ameriky, ale v Poľsku sa brusnica bahenná bežne vyskytuje v rašeliniskách a mokradiach. Brusnice majú charakteristickú kyslú chuť, preto sa často používajú do konzerv, omáčok a sladkých jedál. Dostupné sú čerstvé, sušené, mrazené alebo vo forme džúsu, čo z nich robí veľmi univerzálnu surovinu.

Bohaté na živiny

Brusnice sú doslova zásobárňou vitamínov a antioxidantov. Sú bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitu, a vitamín E, silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením. Obsahujú aj vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi. Brusnice sú známe vysokým obsahom proantokyanidínov, antioxidantov, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie močových ciest.

Zdravotné výhody brusníc

Brusnice sú cenené najmä pre svoje pozitívne účinky na močový systém. Proantokyanidíny, ktoré obsahujú, zabraňujú baktériám priľnúť k stenám močových ciest, čím znižujú riziko infekcií. Okrem toho majú brusnice protizápalové a antioxidačné účinky, čo znamená, že pomáhajú chrániť organizmus pred škodlivými voľnými radikálmi a znižujú oxidačný stres.

Brusnice tiež podporujú zdravie srdca – znižujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a vďaka obsahu vlákniny prispievajú k lepšiemu tráveniu. Brusnice majú nízky glykemický index, preto sú vhodné pre ľudí, ktorí sa obávajú o hladinu cukru v krvi.

Brusnice v kuchyni – ako ich jesť?

Brusnice sú neuveriteľne všestranné a dajú sa použiť do mnohých jedál. Sušené brusnice sú obľúbené v šalátoch, müsli, ovsených vločkách alebo v pečive, ako sú muffiny alebo koláče. Čerstvé brusnice sú ideálne na prípravu omáčok, ktoré dopĺňajú mäso, najmä hydinu alebo divinu.

Brusnicová šťava je obľúbená ako základ smoothies a limonád. Z brusníc možno tiež pripraviť konzervy a džemy, ktoré sa výborne hodia k sendvičom, syrom alebo palacinkám. Okrem toho ich môžete pridať do marinád na mäso alebo ich použiť do domácich energetických tyčiniek.

Majú brusnice nejaké nevýhody?

Hoci sú brusnice veľmi zdravé, na niektoré ich vlastnosti treba dávať pozor. Sušené brusnice často obsahujú pridaný cukor, ktorý môže znížiť ich zdravotné účinky, preto je dobré vyberať si verzie bez pridaného cukru. Kyslá chuť brusníc môže byť pre niektorých nepríjemná, najmä ak sa konzumujú vo veľkom množstve, a u citlivých ľudí môže spôsobiť pálenie záhy. Môžu sa tiež vzájomne ovplyvňovať s niektorými liekmi, napríklad liekmi na riedenie krvi, preto je vhodné konzultovať ich konzumáciu s lekárom.

Zhrnutie

Brusnice sú vynikajúcim super ovocím, ktoré spája skvelú chuť s množstvom zdraviu prospešných látok. Sú bohaté na vitamíny, antioxidanty a vlákninu, vďaka čomu sú skvelou podporou pre močový systém, srdce a imunitu. V kuchyni nájdu široké využitie, či už v omáčkach, šalátoch alebo dezertoch. Ak zaradíte brusnice do svojho jedálnička, nielenže obohatíte svoje jedlá, ale podporíte aj svoje zdravie.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár