Namiesto zemiakov jedzte topinambury. Majú menej kalórií, rýchlo vás zasýtia a znížia vašu chuť do jedla.

Blog

 

Ešte nedávno boli topinambury v poľskej kuchyni takmer neznáme, ale v posledných desiatich rokoch si postupne získavajú čoraz väčšiu popularitu. Na stoloch sa objavujú čoraz častejšie, a to nielen vďaka svojej chuti, ale aj vďaka svojim výživovým hodnotám. Aké jedlá sa dajú pripraviť z topinamburov? Ako chutia? A prečo sa ich oplatí jesť?

Topinambur alebo slnečnica hľuznatá (Helianthus tuberosus) je zelenina pochádzajúca zo Severnej Ameriky. Na rozdiel od bežných rastlín nevytvára semená, ale pestuje sa pre svoje podzemné hľuzy. Tieto hľuzy svojím vzhľadom pripomínajú odnože zázvoru, ale sú segmentované, čo uľahčuje ich identifikáciu. Majú mierne orieškovú a sladkú chuť, ktorá pripomína slnečnicové semená, orechy a artičoky. Topinambur je trvalka, ale často sa pestuje ako jednoročná rastlina. Okrem využitia v kuchyni je atraktívny aj ako záhradná ozdoba vďaka svojim malým žltým kvetom, ktoré môžu dorásť až do výšky dvoch metrov.

Ako pestovať topinambur v záhrade?

Hľuzy by sa mali vysádzať na jeseň alebo skoro na jar do hĺbky približne 10 až 15 cm. Najlepšie je vysádzať ich do riadkov s odstupom medzi hľuzami približne 50 cm a medzi riadkami 70 – 100 cm. Je tiež dôležité, aby boli v dostatočnej vzdialenosti od ostatných rastlín, pretože sú veľmi expanzívne a môžu vytlačiť slabšie druhy. Topinambury vyžadujú slnečné až čiastočne zatienené stanovištia a uprednostňujú úrodnú, humusovitú a vlhkú pôdu. Ľahké piesočnaté pôdy nie sú vhodné. Počas sucha je dôležité pravidelné zavlažovanie a odstraňovanie buriny. Pre lepší rast sa odporúča použiť podpníky. Hľuzy dozrievajú na jeseň a zberajú sa, keď rastlina začne vädnúť (žltnutie listov).

Ako používať topinambury v kuchyni?

Topinambury sa môžu konzumovať na mnoho spôsobov – surové (napr. v šalátoch), vyprážané, pečené alebo varené. Sú skvelou alternatívou zemiakovej kaše, dajú sa zapiecť s bylinkami alebo použiť ako príloha k pečenému mäsu, napríklad k steaku zo sviečkovej, alebo k zeleninovým alternatívam, napríklad k sójovým rezňom. Sú vynikajúce aj ako základ krémových polievok. Hľuzy sa dajú pripraviť ako hranolky alebo tenké plátky podobne ako sladké zemiaky.

Prečo zaradiť topinambury do svojho jedálnička?

Topinambury sú plné vitamínov (A, C, E, K, vitamíny skupiny B) a minerálov (draslík, železo, vápnik, zinok). Obsahujú tiež vlákninu a inulín, ktorý pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Preto sa odporúčajú ľuďom s cukrovkou 2. typu a ľuďom na redukčnej diéte. Majú nízky glykemický index a sú nízkokalorické. Okrem toho dodávajú pocit sýtosti, regulujú hladinu cholesterolu a znižujú krvný tlak. Pomáhajú tiež telu vylučovať toxíny. Šťava z topinambur sa používa zvonka na liečbu popálenín a psoriázy.

Topinambury sú zeleninou, ktorú sa určite oplatí vyskúšať. Môžete si ho kúpiť v obchodoch alebo si ho sami vypestovať. Jeho pestovanie doma má viacero výhod – nielenže viete, čo jete, ale rastlina je aj krásnym doplnkom vašej záhrady.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár