Kváskové sušienky s kôprom a tvarohom: hrnčekový recept

Recept

Jednoduché a rýchle pečenie! Tieto domáce sušienky sú vynikajúce a zostanú mäkké aj na druhý deň. Ako odmerku použite štandardný 2,5 dl hrnček.

Ingrediencie:

Cesto – hrnček = 250 ml:

  • Teplé mlieko
  • 1 polievková lyžica (PL) kryštálového cukru
  • 0,5 kocky čerstvého droždia
  • 4 šálky hladkej múky
  • 5 polievkových lyžíc sadla
  • 1 žĺtok
  • 2 čajové lyžičky soli

Náplň:

  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 5 vetvičiek čerstvého kôpru
  • 0,5 čajovej lyžičky (CL) soli
  • 1 polievková lyžica kyslej smotany

Ďalej:

  • 1 vajce (na potretie)

Postup

  1. Pripravte si cesto. Pridáme zvyšné prísady na cesto a dôkladne ho vypracujeme – buď pomocou kuchynského robota s hákom na cesto, alebo ručne. Cesto by malo byť mäkké, v prípade potreby pridajte trochu mlieka.
  2. Vymiesime cesto: Cesto prikryjeme a necháme kysnúť 30-40 minút.
  3. Príprava náplne: Medzitým umyte a nadrobno nakrájajte kôpor. Dôkladne ho zmiešame s tvarohom, žĺtkom, soľou a kyslou smotanou.
  4. Vyvaľkáme cesto: Na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte cesto na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra. Potom ho nakrájajte na štvorce s rozmermi 7×7 cm.
  5. Plnenie a tvarovanie: Do každého štvorca dáme lyžičku plnky a protiľahlé rohy cesta spojíme. Ak je cesto suchšie, navlhčite konce, aby sa lepšie spojili.
  6. Pečenie: Sušienky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ich rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C na programe „Pečenie“ (ohrev zdola nahor) dozlatista, čo trvá približne 15 – 20 minút.

Hotové sušienky podávajte ešte teplé, sú skvelé ako chutné a sýte občerstvenie!

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár